For English, click here

Wat is Ubuntu?

Ubuntu is het bindmiddel tussen alle projecten van Helder. Ubuntu is een Afrikaanse manier om in het leven te staan en betekent letterlijk : Ik ben omdat wij zijn. Deze eerder cryptische omschrijving wil zeggen dat we mens worden en zijn, door andere mensen. Aartsbisschop Desmond Tutu zegt erover dat het de kern van het mens-zijn is. We leren praten en lopen door andere mensen; zo leren wij gedurende ons hele leven door de ander.  De onlangs overleden Nelson Mandela volgde Ubuntu als gids in zijn vrijheidsstrijd, en later in het opzetten van de Zuidafrikaanse democratie. Zijn hele leven stond in het teken van ontmoeting, om te leren en om als leider door te geven. Op de herdenkingsdienst van deze 'giant of history' in december 2013 sprak ook Amerikaans president Obama over Ubuntu, op de volgende manier : 

There is a word in South Africa — ubuntu — that describes his greatest gift: his recognition that we are all bound together in ways that can be invisible to the eye; that there is a oneness to humanity; that we achieve ourselves by sharing ourselves with others, and caring for those around us.
— Barack Obama

De beste Ubuntu bronnen volgens Helder

Als je interesse hebt om je in Ubuntu te verdiepen, zal de zoektocht op het internet je nogal wat tijd kosten. Daarom maken wij hier een selectie van de beste Ubuntu bronnen die wij in onze eigen, voortdurende zoektocht tegenkomen. 


Sonja Kruse, alias de Ubuntu girl, is ons orakel als het over Ubuntu gaat. Wij skypen geregeld met haar, want haar intense beleving van Ubuntu tijdens haar 1 jaar durende voettocht door Zuid-Afrika leverde een bron boordevol Ubuntuverhalen. Binnenkort verschijnt haar boek, dat hier aan de top van onze lijst zal prijken.


Antjie Krog is een Zuidafrikaanse dichteres en schrijfster. Zij woonde de zittingen van de Waarheids- en Verzoeningscommissie bij en schreef deze uit in een boek, 'De kleur van je hart'. In de opgenomen getuigenissen van slachtoffers en daders van apartheid, blijkt telkens weer dat Ubuntu de betrokkenen aanzet tot verzoening en vergeving. De tekst die we hier plaatsen, komt uit een lezing die Antjie Krog gaf waarin Ubuntu filosofisch benadert. Het is een tekst voor lezers die Ubuntu al goed vatten.


The common good forum is een initiatief dat samenwerking en begrip tussen gemeenschappen wil promoten. Hun uitgave 'Bridge Builder' van november 2013 stond in het teken van Ubuntu. Wij vinden het heel fijn om te zien dat er nog vele mensen met dezelfde thema's begaan zijn.


Tijdens een brainstorm typten we volgende zin in op google 'Mens zijn, dat doe je samen'.  Zo kwamen we op het volgende artikel dat we nog steeds een heel duidelijke introductie vinden op Ubuntu.